Informasjon
Anbefaling
- Alle pasienter i sykehjem/institusjon og hjemmebaserte tjenester skal veies ved innleggelse/vedtak og deretter månedlig registrering om ikke annet faglig begrunnet opplegg tilsier noe annet.
- Alle pasienter i sykehus skal veies ved innleggelse og deretter ukentlig registrering om ikke annet faglig begrunnet opplegg tilsier noe annet.
Standard for veiing:
Om morgenen, etter vannlating, uten tøy, før frokost.Bruk samme vekt hver gang. Bruk skalavekt til stående, sittevekt eller vekt i personløfter.
Vektendring beregnes i prosent:
Vektendring i kg mellom tidligere og siste vekt:f.eks:70 kg - 65 kg = 5 kg vekttap
5 kg (vektendring) x 100 % = 7 %
70 kg (tidligere vekt)
Standard for måling av høyde
Uten sko, inntil veggAlternativ metode for å beregne høyden, se Kosthåndboken kap 9, s. 79
For eldre og pasienter med osteoporose kan det være vanskelig å rette ryggen og stå inn mot veggen. Rett da oppmerksomheten mot vektendringer i vurdering av ernæringsstatus.
Kroppsmasse index KMI: Vekt (kg) / Høyde (m) x høyde (m)
Eksempel: Vekten viser 48 kg, høyden 1,50 m
48 kg delt på 1,50m x 1,50m = KMI 21,3
Kroppsmasse index KMI: Vekt (kg) / Høyde (m) x høyde (m)
Eksempel: Vekten viser 48 kg, høyden 1,50 m
48 kg delt på 1,50m x 1,50m = KMI 21,3
Referanseverdier for KMI:
Voksne 15-65 år* | Eldre over 65 år** | |
---|---|---|
Undervekt | under 18,5 | under 22 |
Normalvekt | 18,5 - 24,9 | 24-29 |
Overvekt | 25,0-29,9 | |
Fedme | over 30 |
* WHO referanseverdier hos voksne
** Mowe, M. (2002). Behandling av underernæring hos eldre pasienter. Tidskr. Nor Lægeforening, 122: 815-818.
Referanseverdiene for KMI gjelder voksne. For personer over 65 år bør KMI verdiene være høyere enn de foreslått normalverdiene fra WHO. Normalverdien for KMI bør være 24-29, og under 22 regnes som tegn på undervekt.
** Mowe, M. (2002). Behandling av underernæring hos eldre pasienter. Tidskr. Nor Lægeforening, 122: 815-818.
Referanseverdiene for KMI gjelder voksne. For personer over 65 år bør KMI verdiene være høyere enn de foreslått normalverdiene fra WHO. Normalverdien for KMI bør være 24-29, og under 22 regnes som tegn på undervekt.