Kartlegging av høyde og vekt

Standard for veiing:
Om morgenen, etter vannlating, uten tøy, før frokost.

Standard for måling av høyde:
Stående inntil vegg, uten sko.

Informasjon


Anbefaling

  • Alle pasienter i sykehjem/institusjon og hjemmebaserte tjenester skal veies ved innleggelse/vedtak og deretter månedlig registrering om ikke annet faglig begrunnet opplegg tilsier noe annet.
  • Alle pasienter i sykehus skal veies ved innleggelse og deretter ukentlig registrering om ikke annet faglig begrunnet opplegg tilsier noe annet.

Standard for veiing:

Om morgenen, etter vannlating, uten tøy, før frokost.
Bruk samme vekt hver gang. Bruk skalavekt til stående, sittevekt eller vekt i personløfter.

Vektendring beregnes i prosent:

Vektendring i kg mellom tidligere og siste vekt:
f.eks:70 kg - 65 kg = 5 kg vekttap
5 kg (vektendring) x 100 %  = 7 %
70 kg (tidligere vekt)

Standard for måling av høyde

Uten sko, inntil vegg
Alternativ metode for å beregne høyden, se Kosthåndboken kap 9, s. 79
For eldre og pasienter med osteoporose kan det være vanskelig å rette ryggen og stå inn mot veggen. Rett da oppmerksomheten mot vektendringer i vurdering av ernæringsstatus.

Kroppsmasse index KMI: Vekt (kg) / Høyde (m) x høyde (m)

Eksempel: Vekten viser 48 kg, høyden 1,50 m
48 kg delt på 1,50m x 1,50m = KMI 21,3

Referanseverdier for KMI:

  Voksne 15-65 år* Eldre over 65 år**
Undervekt under 18,5 under 22
Normalvekt 18,5 - 24,9 24-29
Overvekt 25,0-29,9  
Fedme over 30  
* WHO referanseverdier hos voksne
** Mowe, M. (2002). Behandling av underernæring hos eldre pasienter. Tidskr. Nor Lægeforening, 122: 815-818.

Referanseverdiene for KMI gjelder voksne. For personer over 65 år bør KMI verdiene være høyere enn de foreslått normalverdiene fra WHO. Normalverdien for KMI bør være 24-29, og under 22 regnes som tegn på undervekt.