Frukt og desserter

Frukt og bær har viktige vitaminer og antioksidanter som må tilføres daglig i kosten.

Minst 5 «porsjoner» frukt og grønnsaker om dagen. Se informasjon om «porsjoner» under.

Tilby frukt oppskåret, i desserter og smoothies.

Informasjon


Frukt og grønt bør være en del av hvert måltid, som pynt på brødskivene, en fast del av middagen med dessert eller som et mellommåltid.
Anbefaling - frukt
Tilby frukt og bær i porsjonsstørrelser, oppskåret, smoothies eller juice 5 «porsjoner» frukt og grønnsaker daglig. Se «porsjon» under Daglig tilførsel av C-vitamin i kosten.

Viktige vitaminer og antioksidanter

Frukt og grønt har lite energi, men bidrar med mange viktige vitaminer og antioksidanter i kosten. I tillegg er frukt og grønt en viktig kilde til fiber. Den samlede sammensetningen av næringsstoffene i frukt og grønt er gunstig, og man ser at vitamintilskudd med enkeltstoffer ikke er like effektivt som frukt og grønt i seg selv.

Dagsbehovet for C-vitaminer er 60 mg. C-vitaminer er vannløselig, og lagres ikke i kroppen. C-vitamin må derfor tilføres daglig gjennom kosten. C-vitamin er et antioksidant som er viktig for immunforsvaret ved betennelser, virus og bakterier. Videre bidrar C-vitaminet til en effektiv avgiftningsprosess i leveren, som er nødvendig for utskilling av medisinrester og miljøgifter.

Frukt og bær med mye C vitaminer er for eksempel solbær, molter, jordbær og kiwi. 100 g av disse dekker dagsbehovet. Verdien av C vitamin reduserer ved gjentatt oppvarming.

Frukt og grønt – «5 om dagen»

Helsedirektoratets 'Nøkkelråd for et sunt kosthold', er at 5 porsjoner daglig av frukt, bær og grønnsaker, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker, er avgjørende for et sunt kosthold i alle aldersgrupper.

Én porsjon tilsvarer omkring 100 gram og kan for eksempel være en liten bolle bær, blandet salat, en gulrot, en middels stor frukt (eple, pære eller appelsin), eller brokkoli som tilbehør til middagen. Ett glass juice kan maksimalt inngå som én porsjon. Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellige farger (inkludert røde, grønne, gule, hvite, blå/fiolett og oransje). Bruk gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.

Mange synes det er spesielt vanskelig å få i seg nok grønnsaker, men det blir lettere hvis du fordeler det utover dagen istedenfor å satse på å få i deg nok til middag. Smører du for eksempel en spisemoden avocado utover brødskiven og spiser en middels stor tomat som snacks, har du fått i deg 2 av 5 om dagen.

Opplysningskontoret for frukt og grønt har designet en ny logo for 5 om dagen. Den er formet som en hånd, blant annet for at fingrene skal minne oss på at vi skal spise 5 porsjoner frukt og grønt hver dag og at hver av disse porsjonene skal tilsvare en håndfull. Vi mener at en håndfull er en god måte å illustrere en porsjon på da mange ikke nødvendigvis veier maten før man spiser den.
Både friske, hermetiske, frosne, rå og varmebehandlede (dvs. bearbeiding med koking, mikrobølgeovn, baking og steking) frukt, bær og grønnsaker kan inngå som en del av anbefalingene. Tørket frukt kan også inngå som del av anbefalingene, men porsjonsstørrelsene bør justeres ned, og man bør velge produkter som ikke er tilsatt sukker.

Poteter er ikke inkludert i "5 om dagen". Det er fordi det ikke er god nok dokumentasjon om betydningen for kroniske sykdommer. Dette betyr ikke at man bør redusere inntaket av poteter. Poteter er en viktig basismatvare og har høyere innhold av kostfiber, samt flere vitaminer og mineralstoffer enn vanlig ris og pasta. Med andre ord kan tilbehør til middagsmåltidet som vanlig pasta og polert ris med fordel erstattes med grønt, poteter, bønner og linser.

Les mer om 5 om dagen, her: http://5omdagen.com/hva-er-5-om-dagen/